Hvad du som arbejdsgiver bør overveje, når du planlægger din ferie
Når solen kommer frem, og vandet bliver varmere, ser vi altid frem til sommeren. Det er en dejlig tid for mange, men den kan også være stressende for dig som arbejdsgiver, når det gælder om at godkende ferie og orlov. Der er meget at tænke på, og det kan være forvirrende, men du er ikke alene.
For at gøre ferieplanlægningen lettere har vi samlet alle de oplysninger, du har brug for at vide for at give dine medarbejdere den ferie, de har ret til, men også hvad du kan bede om som arbejdsgiver.
Dine medarbejdere har ret til 25 dages årlig ferie om året
Retten til betalt ferie optjenes i kalenderåret fra 1. januar til 31. december (kaldet "optjeningsåret"). Ferien afholdes i ferieåret, som løber fra 1. maj til 30. april i året efter optjeningsåret.
En medarbejder optjener 2,08 dages betalt ferie pr. måneds ansættelse i optjeningsåret. Ved ansættelse i hele optjeningsåret har medarbejderen ret til 25 dages betalt ferie.
Ferie bør planlægges i god tid
Du skal aftale med dine medarbejdere, hvornår de skal holde ferie. Hvis der er uenighed, er det arbejdsgiveren, der har det sidste ord. I sådanne tilfælde skal arbejdsgiveren give følgende varsel:
- Hovedferie: Mindst 3 måneders varsel, før den skal afholdes.
- Andre helligdage: Mindst 1 måneds varsel, før de skal afholdes.
Arbejdsgiveren kan varsle en kommende ferieperiode, selv om du endnu ikke har optjent de nødvendige feriedage, forudsat at du forventes at have optjent nok dage på ferietidspunktet.
Desuden skal arbejdsgiveren tage hensyn til medarbejdernes præferencer, især hvis de har børn i skolealderen og ønsker at holde ferie i skolernes ferier.
Kan arbejdsgiveren tvinge medarbejderne til at holde al deres ferie? Kan arbejdsgiveren bestemme, hvornår medarbejderne holder ferie?
Medarbejdere er ikke forpligtet til at holde ferie, hvis de ikke har optjent løn eller feriepenge til at dække den. Arbejdsgiveren kan kun kræve, at medarbejderne holder ferie, som de har optjent løn eller feriepenge til.
Der er dog en undtagelse: Hvis arbejdsgiverens virksomhed er lukket i løbet af ferien, kan de kræve, at medarbejderne holder ferie i denne periode.
Ferie i opsigelsesperioden
Hvis en af dine medarbejdere bliver afskediget, har de som udgangspunkt samme ret til ferie i opsigelsesperioden, som de havde under ansættelsen. De har også ret til at holde den ferie, de allerede har aftalt med dig som arbejdsgiver.
I praksis vil mange arbejdsgivere dog gerne have, at de holder deres ferie i opsigelsesperioden.
De kan kun holde feriedage, som er optjent og klar til at blive holdt inden opsigelsesperiodens udløb, og de skal bruge hele feriedage.
Hvis deres opsigelsesperiode er længere end 3 måneder, kan du beslutte, at de skal afholde deres optjente ferie i opsigelsesperioden.
Sørg for, at alle er opdaterede - giv en guide til dit personale
Dette var nogle af de vigtigste regler og du kendte sikkert allerede de fleste af dem, men det er altid godt at få en opdatering inden sommerplanlægningen.
Kender dine medarbejdere deres rettigheder, og ved de, hvad der forventes af dem, når det gælder orlov? I vores guide giver vi mere detaljeret information, som de kan støtte sig til. Den dækker alt fra, hvad man skal gøre, før man søger om ferie, til hvad man skal gøre under ferien, og den forklarer endda, hvordan feriepengeordningen fungerer.
Hvis du vil give dine medarbejdere en håndbog til sommeren, da kan du downloade vores guide gratis her: